Svampen heter Svart hattmurkla

 

Jag fick ett svar på facebook att svampen heter Svart hattmurkla.”den har två stjärnor i boken. hatten är sadelformad, oregelbundet veckad, svart till gråsvart, slät och 3-6cm bred. Utsidan är gråsvart och fint hårig. Foten är 3-6 cm hög, 1-2cm tjock, grå, ihålig och djupt fårad eller längsribbad. Lukt och smak är milda. Den ätliga, goda arten behöver inte kokas av. Den växer under sommar och höst i kalkrika löv- och blandskogar. Ganska allmän i hela landet. (Så tycker Bo Nylén i sin bok) Murklor ska man ta det lite försiktigt med. Många arter är jättegiftiga och en del menar att det finns risker fast man förväller.”

Det var en alldeles ny svampsort för oss. Vi plockar ju rätt så mycket svamp. 🙂 Alltid lär man sig nya saker. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.